Wat een verademing

Al tijden was ik voor mezelf op zoek naar een manier om beter met stress en spanningen om te gaan. Hardlopen is voor mij altijd al een uitlaatklep geweest. Alleen merkte ik steeds meer dat dit meer een inspanning dan een ontspanning voor mij bleek te zijn. Snellere tijden willen lopen, langere afstanden van mezelf moeten lopen, ik liep blessures op en moest van mezelf door de pijn heen lopen en ga zo maar door.

10 jaar geleden begon ik met hardlopen. Echter met een hele andere visie als dat ik dat de laatste jaren deed. Ik zat toen in een moeilijke periode in mijn leven en begon met wandelen en hardlopen om mijn hoofd leeg te krijgen. Dit heeft mij in die tijd zoveel gebracht en positieve energie gegeven om, na mijn scheiding samen met mijn kinderen, de draad weer op te pakken.

Ik ben altijd blijven hardlopen, echter veranderde er wel een hoop. Ik ging steeds meer onder prestatiedruk hardlopen, meedoen aan wedstrijden, snellere tijden, nog meer kilometers en
van het ene hardloop evenement naar het andere hardloopevenement. Maar dat was goed, het was ok. Ik bruiste van de energie, kon de hele wereld aan voor mijn gevoel en voelde mij hier heerlijk bij. Want zeg nou zelf, als je je goed voelt en energie hebt, dan lijkt alles toch wel makkelijker te gaan?

Maar wat nou als je je niet zo goed en energiek voelt? Als je je futloos voelt, je hoofd overloopt met gedachten, je veel stress ervaart, je slechter slaapt en merkt dat anderen en jezelf continue over je grenzen gaan en je het jezelf niet lukt om dat om te draaien. Wat dan?

Helaas is mij dat in oktober 2018 overkomen. Daar zat ik dan, bij de huisarts. Neem maar even een paar weekjes rust. Je bent overspannen!! Daar ging ik dan, huilend naar huis in de auto, want de huisarts wist natuurlijk precies die vragen te stellen die bij mij de pijnpunten raakte.
Moet ik me nu echt ziek gaan melden dacht ik. Ben ik overspannen ? ik die altijd alles aan leek te kunnen ? een heerlijk gezin heb, die liefste man ben tegengekomen in mijn leven die ik me maar kan wensen, een leuk en gezellig sociaal leven heb ? Ja, helaas het was de waarheid. De afgelopen jaren waren ook best hele heftige en zware jaren geweest met negatieve ervaringen en het verlies van een dierbare en blijkbaar komt zoiets er een keer uit.

Ik bleek een chronische vorm van hyperventilatie te hebben, dit houd in dat ik onbewust verkeerd ademde en daardoor een te hoge hartslag had en dit kost je lichaam erg veel energie waardoor je je dus moe en futloos gaat voelen. Ook moest ik aan mindfulness gaan doen. Niet meer 100 dingen tegelijk en stoppen met hollen en vliegen. Tja… nou ga dat dan maar eens doen terwijl je al jaren niet anders doet. De verkeerde ademhaling is er zo ingeslopen dat ik mezelf niet eens bewust was van hoe ik ademde. En alles wat rustiger aan doen en er meer bewust mee bezig zijn, dat lukte dus al helemaal niet. Ik kreeg via de mail allerlei mindfulness en ontspanningsoefeningen toegestuurd die ik dan achter mijn pc moest gaan uitvoeren. Dit is niks voor mij. Met een warhoofd achter mijn pc las ik al die teksten en probeerde ik hier invulling aan te geven. Ergens geloofde ik er wel in, maar dit voelde ook weer zo zweverig, dat past gewoon niet bij mij.

Ik ben naar buiten gegaan, heb mezelf naar buiten gesleept en ben gaan wandelen. Kilometers heb ik gewandeld, daarna ben ik gaan fietsen en uiteindelijk het hardlopen weer beetje bij beetje opgepakt. Gelukkig was ik redelijk snel weer de oude, maar ik zocht nog steeds voor mezelf naar een manier om niet weer in dat ellendige gevoel terug te vallen. Ik zocht naar tools om beter met stress om te gaan, ik wilde naar buiten en hardlopen, maar weer op de manier zoals ik ooit begon. Ik had geen zin meer om de lat voor mezelf zo hoog te leggen, ik wilde leren om zowel met hardlopen als in het dagelijks leven binnen mijn grenzen te blijven.

En toen kwam ik in contact met Martijn Mensink van Mindful Run Nederland. Ik las over zijn concept; “Mindful hardlopen en wandelen”. Waarom wist ik dit niet een jaar eerder ? dit is wat ik toen nodig had. Ondanks dat ik inmiddels weer goed in me vel zat heb me opgegeven voor een 5-weekse cursus. Wat een VERADEMING was dit. Dit is wat ik nodig had en dit is precies waar ik naar op zoek was. Deze cursus is nou echt zo’n must-have waar iedereen iets aan heeft. Een niet zweverige manier van mindfulness, meditatie, vertrouwen, loslaten, buiten zijn, plezier maken, bewustwording en het allerbelangrijkste de juiste ademhaling. Na de 5-weekse cursus ben ik heel anders naar hardlopen en bewegen in het algemeen in de buitenlucht gaan kijken. Het is niet alleen je lichaam trainen, maar ook je geest trainen. Tussen het rennen door af en toe eens stilstaan, letterlijk en figuurlijk. Een balans vinden tussen deze twee en dat allemaal in de buitenlucht in groepsverband. Van meditatie tot springtouwen, van yoga tot huppelen, spelelementen, looptechniek om zo min mogelijk energie te verliezen, vertrouwen op jezelf en op elkaar en het allerbelangrijkste; de juiste ademhaling. Alles wat ik zocht werd mij in de 5 weken duidelijk. In die 5 weken werden mij elke week weer allerlei tools aangereikt die ik mee naar huis nam en nog steeds pas ik regelmatig bepaalde tools toe in mijn eigen leven.
Het heeft mij heel veel gebracht en dat wilde ik heel graag ook aan anderen gaan overbrengen.

In december 2019 heb ik telefonisch contact opgenomen met Martijn Mensink, oprichter en bedenker van dit unieke concept en heb ik mijn verhaal gedaan. Vrij snel daarna ben ik de instructeurs opleiding gaan volgen bij Martijn. Deze opleiding vond plaats in het prachtige Sonsbeekpark in Arnhem. Samen met de andere fijne cursisten die allemaal voor het zelfde kwamen hebben wij mogen ervaren wat mindfulness kan brengen op een niet zweverige manier. Het kwartje begon steeds meer te vallen. Het speelse en luchtige is de kracht van de bewustwording. Ik ben enorm trots dat ik nu als gecertificeerd instructeur dit alles ook mag overbrengen in deze 5-weekse cursussen die ik ga aanbieden. Ik geef de cursussen in Alkmaar, en de bossen, duinen en strand van Heiloo, Bergen, Schoorl. Inmiddels heb ik twee cursussen ingepland waarvoor je je kan inschrijven.

Ook kan je mij een berichtje sturen op info@mindfulrunalkmaar.nl of via de link
https://www.mindfulrun.nl/alkmaar-marielle/

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!